Сезони

Какви типове модели съществуват? Част 1

Сезон 2023 / Епизод 2

Какви типове модели съществуват?

Част 1

В този и в следващите два епизода ще Ви запознаем с типовете модели в света на модния и рекламния бизнес. Почти сме сигурни, че тази информация напълно ще разбие стереотипа за моделите, както и за света, в който те живеят. 

модел - Джулия, фотограф - Лора СлавоваКогато хората си мислят за модели, обикновено първото нещо, което изплува в тяхното съзнание, са моделите, които дефилират по модните подиуми и заемат кориците на лъскавите модни списания. В световен мащаб има много повече типове модели, които, за съжаление, не са много популярни в България поради факта, че българският пазар тепърва започва да се развива в тази посока. 

  • Fashion Model or Editorial Model (Моден модел или Модел за списания)

Тези модели са лицата, които виждате в списанията за висша мода. Те обикновено работят и за модните топ дизайнери. Този тип модели преминават през много прецизна селекция. Повечето от тях са изключително високи и слаби. Някои хора ги наричат "перфектните модели", тъй като те са с мерки над 175 см за момичетата и над 184 см за момчетата. 

  • Fashion or Catalog Model (Каталожен модел или Модел за каталози)

модел - ДанаеС устремното развитие на интернет този тип модели са търсени повече от всякога. Те се използват за демонстрация на новите модни тенденции в печатните и дигиталните каталози. Този тип модели трябва да притежават качеството лесно да привличат вниманието на разнородна аудитория. Тяхната цел е да привличат клиенти, който да купуват продуктите или да се възползват от услугите на фирмата, в чийто каталог участват тези модели. Основното “оръжие” на каталозите са закачливите визуални елементи и добре написано съдържание. Към моделите за каталози не се прилагат строгите изисквания на модните модели, но за сметка на това този тип модели трябва да имат поразителна личност, начин на поведение, както във вербална, така и в невербална среда, позитивна нагласа, здрава кожа и коса, както и усмивка за милиони. В зависимост от каталога или дрехите, които фирмата иска да покаже на аудиторията си, тя задава своите изисквания за ниски, високи, млади, стари, слаби или модели от различни етноси. Водещото правило е, че пазарът определя търсената визия.

  • Runway Model (Модел за модни ревюта)

модел - Ивалина, фотография - Sofia Fashion WeekТези модели дефилират на модния подиум и се наемат, за да демонстрират дизайнерски линии дрехи. Поради точните размери на облеклото на дизайнера, от моделите за модни ревюта често се изисква да бъдат с определена височина и размер. Минималната височина на моделите за модни ревюта е най-малко 175 см за жените и най-малко 184 см за мъжете.

  • Swimsuit and Lingerie Model (Модел на бански и бельо)

модел - Глория, фотограф - Костадин Кръстев КокоТези модели са специализирани в представянето на бански или бельо. Този тип модел обикновено е със сладко и нежно излъчване и с красиви извивки на тялото. Моделите на бански и бельо могат да се използват за рекламиране на спално облекло, лятно облекло и други видове облекло.

 

Автор: Екип Alia Models 

Модели: Диан Христов, Ивалина, Данае, Джулия Мицова, Глория Господинова @aliamodelsagency