Сезони

Какви типове модели съществуват? Част 2

Сезон 2023 / Епизод 3

 Продължаваме с кратката характеристика на типовете модели. 

  • Commercial Model (Комерсиален модел)

модел - Диан ХристовЗа комерсиалните модели няма ограничение за възраст, височина или размер. Този тип модел е най-отворен за разнообразни и нови таланти. Комерсиалните модели рекламират широка гама от продукти в каталози, кампании и реклами. Спокойно можем да кажем, че този тип модел е най-желан, тъй като няма изисквания към нито възрастта, нито към визията. В ежедневието си ние виждаме реклами с различен тип хора, които са с различни размери, форми, ръст, националност и т.н. Точно това са комерсиалните модели - различни и нестандартни. В България те се наемат от кастинг или модни агенции.

  • Parts Model (Модел за части от тялото)

снимка - освободена от праваТози тип модели са специализирани за демонстриране на продукти, предназначени са определени части на тялото - ръце, крака и прочие. Модел на ръце, например, може да получи работа, включваща демонстрация на бижута и козметични продукти за ръце, докато модел на крака може да получи работа в рекламна кампания на обувки. И двата модела могат да получат работа, включваща грижа за ноктите и козметика за тях. Клиентите търсят модел с пропорционални части на тялото, които да отговарят на обувки и бижута със стандартни размери. 

  • Fit Model (Модел за проби)

модел - Ивалина, фотограф - Цанислав ХристовТози тип модел работи зад кулисите и помага на модните къщи да определят размера на облеклата, така че те да отговарят на ръстово-размерната структура преди дрехите да бъдат изпратени за производство. За тази работа са подходящи модели от разнообразни групи по отношение на формата и тялото, тъй като има нужда от модели, които да представят всеки размер, в който се предлага съответната дреха.

  • Promotional Model (Модел за промоции)

Този тип модели работят в точките на продажба (най-често търговски обекти). Те съдействат за повишаване на продажбите,  за популяризирането на определена стока или при откриване на нова сграда/обект. Моделите за промоции често се срещат на търговски изложения и други събития на живо. Тези модели трябва да бъдат представителни, общителни и да имат добри познания за продукта, който представят. В повечето случаи ги наричат хостеси (от англ.език, hostess). 

  • Fitness Model (Фитнес модел)

модел - Диан ХристовЗа този тип модели най-подходящите са хора с атлетично изградени фигури, тъй като тези модели имат задачата да представят фитнес облекло. Фитнес моделите се използват при заснимане на реклами, които включват демонстриране на фитнес упражнения. Към този тип модели се включват всички видове спортисти, които имат повече мускулна маса или просто атлетично тяло. Трябва да отбележим, че към този тип модели няма специфични изисквания към техните мерки, което прави групата доста обширна.

Автор: Екип Alia Models 

Модели: Диан Христов, Ивалина Христова @aliamodelsagency