Сезони

Зараждане на модната индустрия

Сезон 2022 / 27.01.2022

Преди да обясним в детайли какво е да си модел, важно е да отбележим, че всеки перифразира думата “модел” по свой си начин и виждане. Много хора често използват думите фотомодел и модел като две различни понятия, но в модната сфера те се обединяват в едно цяло. Причината е, че това е една  много забързана индустрия, която бързо сля двете наименования. Крайната идея е така наречените фотомодели да бъдат и модели.

Терминът “модел” произлиза от френската дума “modelle”. Първоначално моделите са били използвани за картини и портрети на художници. С времето това поприще придобива по-голям обхват, като използването им навлиза във вестниците, но това се случва едва когато е изобретена първата камерата през 1800-те години.

Съпругата на Чарлз Фредерик Уърт, който се смята за бащата на висшата мода - “father of haute couture” - е наел първият си модел през 1853г. Моделът се е казва Мари Огюстин Верне и се счита за първия в историята моден модел, който е бил използван за демонстриране на неговите дизайни. Така клиентите са имали възможност да видят на живо, как изглеждат дрехите и дизайните му върху модела. След това много модни къщи в Париж последват примера му  и така моделите се зараждат като професия.

Първоначално такива модели са били наемани само за показване на дрехи като към тях е нямало определени изисквания относно размер и ръст, като това ги прави слабо заплатени. Ранните модни дизайнери наемат модели, които приличат на тяхната клиентела, за да продават дрехите си на най-голям брой клиенти. Това означава, че те биха могли да бъдат ниски, високи, слаби, едри, с тесни бедра и др.

След 1900 година този вид бизнес започва да процъфтява, след като се създава една от първите модни агенции, която и до днес остава една от най-големите и успешни в този бранш, а именно “Ford Models”. Благодарение на тях се създава една нова глобална индустрия, наречена модна агенция или агенция за модели. От незначителна и недостатъчно добре представена индустрия до огромен глобален феномен, индустрията за модели непрекъснато се променя и расте.

В настоящето, ролята на модела е да промотира, представя и рекламира търговски продукти, да служи като визуална помощ на хора, които създават произведения на изкуството или да позира за фотография. Моделите могат да бъдат жени, мъже, деца и животни.

Поради появата на интернет, както и бързо променящите се технологии, мултимедийното присъствие на модели в печатна и дигитална форма разшири още повече хоризонтите им. В днешния свят моделите са нещо повече от разхождащи се модни изложби. Те са активисти, публични оратори, медийни личности, собственици на бизнес и много други. Всички видяхме как големите модни дефилета се превърнаха в онлайн събития в следствие на промените, в които всички малко или много сме участници. Но дори и това не успя да спре тази огромна, бързо развиваща се индустрия. 

В 21-ви век всеки с камера и публика в Instagram, Tik Tok и Facebook може да бъде класифициран като модел. За щастие, поради това влияние, индустрията на моделите сега търси лица и типове тяло, които се противопоставят на очакванията на „традиционните“ модели.

И нека не забравяме: Няма перфектни хора, има такива, които не могат да видят заобикалящата ги красота. Тайната на моделството е да не си перфектен, защото всички знаем, че такива хора не съществуват. Всичко е въпрос на гледна точка и това как ще я пречупим през собствената си призма.

„Мисля, че във всичко има красота. Това, което „нормалните“ хора възприемат като грозно, обикновено мога да видя нещо красиво в него.“

– Александър Маккуин

 

Автор: Нели Зографова

Модели: Арина, Никлас, Калвино, Марк и Герел @aliamodelsagency

Фотографии: Цанислав Христов и Олга Конкова