Сезони

Какви типове модели съществуват? Част 3

Сезон 2023 / Епизод 4

 

"Бариерите няма да ме спрат да покажа на модната индустрия и света, че красотата е разнообразна и не трябва да се съобразяваме със стереотипи, за да бъдем красиви. Погледнете природата - тя не е само в един цвят".

Джоан Смолс

  • Glamour Model (Бляскав модел)

модел - Роси, фотограф - Вержиния ЯнчеваПри този тип модели акцентът е върху външния вид, включително красотата на лицето и формата на тялото. Тези модели обикновено притежават естествена и рядка красота. Те често участват във фотосесии по бански и бельо. От тези модели се изисква да могат да позират по-умело от типичните модели. 

  • Print Model (Модел за печатна реклама)

модел - Елена Василева, списание- Pop Up Този тип модели участват в реклами за списания, билбордове, брошури, флаери и плакати. Те трябва да имат чиста кожа и хубава усмивка. Обикновено тези модели представят конкретен продукт, но могат да се снимат и в други видове реклами според нуждите на клиента.  

  • Freelance model (Модел на свободна практика)

Моделите на свободна практика работят върху проекти, които са получили от социалните мрежи, познати, приятели и т.н. Важно е да се отбележи, че този тип модели обикновено не са представени от конкретна агенция за модели и нямат агенти, които да ги развиват и лансират. Следователно те трябва сами да се промотират, за да привлекат потенциални клиенти. Поради факта, че те не се представляват от агент или агенция, твърде е вероятно да получават по-малко ангажименти, както и по-ниско заплащане в сравнение с другите типове модели. За да бъдат успешни, тези модели трябва да имат разработено професионално портфолио от различни фотосесии с различни фотографи, както и снимки от работни ангажименти. 

  • Plus-size model (Модел размер плюс)

модел - Веси, фотограф - Сергей КристевТози тип модели се срещат все по-често в модната индустрия и са търсени от много модни агенции. Техните ангажименти обхващат всички дейности, които извършват останалите типове модели. При този тип модели най-важно е излъчването!

  • Mature Model (Зрял модел)

Този тип модел ви дава възможност да стартирате своята кариера на модел на средна възраст. Повече от всичко за тази категория е важно да се чувствате уверени в годините си. Едно от задължителните неща е да се чувствате добре пред камера, да излъчвате грация, да представяте една топла и приветлива личност, и не на последно място, да имате професионално отношение към професията. Зрелите модели обикновено са на възраст между 35 и 70 години. модел - Крис, фотограф - Кирил Станоев Важно да сте физически здрави и активни, за да имате възможност да се изявите в този област. Сивите коси, бръчките или старческите петна не са проблем, даже в някои случаи могат да бъдат предимство. Много модни списания, големи модни къщи и марки са отворени към идеята да използват модели на различна възраст за своите кампании и каталози. Този тип модели могат да изпълняват ангажименти в областта на здравеопазването, фармацевтиката и козметиката. Всички виждаме, как ежедневно по телевизията се излъчват реклами, в които участват хора на средна възраст. Едно от нещата, което най-добре описва този тип модели е следното: Ако остаряваш красиво, то твоето място е в рекламния бизнес. Този тип хора ни доказват, че възрастта е просто число.  

модел - Крис, фотограф - Кирил Станоев Както виждате, в световен мащаб има различни типове модели, които са подходящи за различен тип хора, с различни размери и излъчване. Всеки един от тях има своето специално предназначение в модната индустрия. И все пак не забравяйте, че  да бъдеш модел е една от онези ексклузивни професии, които дават възможност за разгръщане на вашите творчески умения по най-различен начин.