Сезони

Вихро по 33

Сезон 2022 / 20.06.2022

Днес на фокус е един от младите български рекламни фотографи, а именно Вихър Ласков, по-познат като Vihro. Той се отличава с професионализъм, пълна отдаденост на процеса и умението да разрешава визуални проблеми, добавяйки стойност към всяка идея. Наскоро той отпразнува своя 33-ти рожден ден. Числото 33 символизира „напътствие“ и отразява теорията, че „няма невъзможни неща“. Точно тези символи го определят като част от “ангелските числа”. По този повод решихме да ви представим неговата гледна точка в рекламната и портретната фотография. 

    А, ето и как Вихро пречупва историите през своята призма… 

Сред нещата, които оценявам най-много са достъпът до личности, места и ситуации, до които иначе никога не бих могъл да се докосна. Какво всъщност различава снимките с комерсиална цел от портретните? Разликите могат да бъдат много на брой, но сред основните е, че в единия случай работим по задание, за да представим идея, продукт или услуга по най-съблазнителния начин за определена аудитория. В другия случай представяме, засилваме личността на човека, така както ги виждаме самите ние. Портретните фотосесии предоставят уникалната възможност да уловим емоции, за които дори самите модели не са подозирали. Много често към тези сесии се ориентират новатори в модната индуатрия, което прави заснемането им още по-интригуващо. Как се чувства обекта на заснемане е от изключителна важност за крайния резултат. Ще чуете много портретни фотографи да казват, че в този жанр често са по-важни уменията ни на комуникация с хората, отколкото техническите по заснемането.  Изглежда сякаш най-добрите успяват да си паснат с всяка личност без никакви усилия. Предразполагайки ги, ние имаме възможността да покажем на моделите тяхната скрита идентичност. Фотографите имат умението да предразположат моделите да се чувстват по-комфортно от всякога, и уверени като професионалните модели, като резултатите го потвърждават. Най-хубавото е, че част от смелостта и увереността, придобити по време на сесията, остават и занапред. Портретната фотография е фокусирана върху личността и нейните състояния. Колкото повече успеем да предразположим модела, толкова по-благоприятно изживяване и резултати постигаме.

   В сферата на рекламата, например, работим по задание. Най-често то идва от клиент, който ни ангажира с единствената цел да представим продукта му по възможно най-интересен, съблазнителен и възвишен вид. Работим с поставена крайна цел, срок и бюджет за изпълнение. Тъй като обикновено става въпрос за цял екип от хора, чието време и ресурси ангажираме, е хубаво да сме максимално продуктивни. Работим с идеята да уловим най-добрите условия за изпълнение, но въпреки това, изключително често сме изправени пред ситуации, над които нямаме контрол (напр. атмосферни условия). Тук идва и една от основните разлики с портретната фотография - при рекламната фотография, най-често, не можем да си позволим нещата за друг ден. В подобни моменти е изключително важно и хубаво да разполагаме с талантливи, идейни и отдадени на процеса хора. Професионалните модели, са сред най-важните активи в арсенала на всеки екип. За съжаление, много от нас често омаловажаваме колко голямо значение има човека, който ще застане пред обектива.  В рекламната фотография е важно да спазваме конкретното задание и да можем да работим в тандем с други професионалисти от различни сфери, за да създадем краен продукт, който да изпълни зададените цели. Според опита ми в рекламната фотография, а може би във фотографията като цяло, най-често трябва да намираме решения на проблеми, които не винаги са от фотографски характер. Иначе казано, с колкото по-добър и опитен екип от хора работим, толкова по-лесно намираме решения на проблемите, с които се сблъскваме, и произвеждаме толкова по-красиви и ефективни резултати. И в двата жанра фотография идеята е да произведадем творба, която провокира определена емоция у зрителя, според това дали работим, за да рекламираме продукт или просто следваме въображението си. Хубавото е, че, изображенията са най-естественият начин за мозъка ни да обработва информация и всички ги приемаме на драго сърце. Днес, благодарение на развитието на технологиите, повече от всякога, сме заобиколени от всякакъв тип визуални презентации. Въпреки това, има такива, които успяват да задържат вниманието ни повече от останалите. Сякаш шума от хилядите крещящи за внимание картинки утихва, за да отстъпи на тази, която ни докосва по различен начин. За всеки от нас произведението е различно. Това може би е и причината следващия цитат да е сред любимите ми - “Човек вижда толкова, колкото знае…” - Гьоте

Често се питаме, какво вдъхновява артистите, как успяват да виждат света толкова различен? Някои от интуитивните отговори могат да бъдат - изкуството на други автори, филми и др. С времето виждам, че освен изброените, огромна роля играе осъзнатостта - да си позволяваме да изследваме и изучаваме всичко, което ни заобикаля. Обектите, местата и моделите, които избираме да снимаме влияят изключително много на виждането ни и на творбите, които създаваме. Също така имат огромен ефект и върху развитието ни в дългосрочен план. В много случай моделите могат да бъдат неповторима муза, а постоянната практика помага виждането ни да узрява и еволюира, а уменията ни да достигат нови граници.

 

„Човек трябва да носи хаос в душата си, за да може да роди танцуваща звезда." 

– Ницше

 

Автор: Вихър Ласков @vihro  

Модели от Alia Models: Джулия, Флоранс, Емануела, Йоан, Тея и Ели @aliamodelsagency 

Фотоси: Вихър Вихъров Ласков @vihro