Сезони

Обичам това, което правя и правя това, което обичам!

Сезон 2022 / 19.03.2022

Към днешна дата, за съжаление, професията „модел“ е с едно много размито понятие, придружено от куп неверни митове и легенди, изкривени критерии и погрешни схващания! Развитието на света глобално и във всякакъв аспект, доведе до видоизменението на модния пазар, което пък от своя страна, доведе до разширяване обхвата на професията и отваряне на множество, заключени до днес, вратички към света на модата! Това, разбира се, е нещо нормално и напълно естествено, предвид темповете, с които се развива света през последните години.

Казвам се Елена Василева, по професия съм актриса и вече почти година съм щастливо обвързана със семейството на “Alia models”. Връщайки лентата назад, си давам сметка колко много се промени животът ми през изминалите месеци и как нещото, което започна уж на шега, се превърна в един от основните движещи фактори за мен! Ако трябва да съм честна, никога не съм харесвала професията „модел“…може би, защото от дете безброй пъти съм чувала фразата: „Ауу, че си висока, само за манекенка си!“. Сякаш това, че просто генетично съм една глава над средностатистическите жени, непременно трябва да ме направи „манекенка“. Попадайки в моделския свят обаче разбрах, колко много усилия, било то физически или ментални, стоят зад красивото лице на така наречения „шоубизнес“. Моделството е част (все по-голяма) от живота ми от сравнително скоро. Не си бях дала сметка какво взаимодействие има тази индустрия с актьорството! В киното и театъра образът е отношение…е, оказа се, че и при снимките е така! Повечето хора си мислят, че просто  заставаш пред камерата и нещата се случват от само себе си. Истината е, че на всяка снимка трябва да предадеш различно  отношение и послание, което след това да въздейства по определен начин на аудиторията. Именно така разбрах, че моето лично разковниче в тази професия, се крие в актьорството.

Благодарение на “Alia models” получих възможността да достигна отвъд границите на България, отвъд всичко познато (храна, навици, религия и култура), отвъд мирогледа си и може би най-значимото- отвъд зоната си на комфорт! На пръв поглед всеки ще каже, че това е професия „мечта“, без да подозира през колко вътрешни и външни битки преминава ежедневно всеки модел. Едно от най-хубавите неща, което професията на модел ми дава е именно възможността да пътувам и да откривам нови неща за света и най-вече за себе си!

Как се случва това? За тези от вас, които не са запознати с практиките на модните агенции, може би информацията ще бъде полезна. Всеки модел има своя агенция майка, която разполага с правата му - от сключването на договора до неговото приключване. През това време, при желание от страна на модела, агенцията майка има право да отдава за определен период правата на различни модни агенции по целия свят.  Именно така през последните месеци на 2021 година, Гърция (Атина) се превърна в мой дом поради професионални причини. Благодарение на „Alia models” имах възможността да подпиша договор и да работя с едни от най-добрите професионалисти в модния бранш на територията на южната ни съседка. Никога няма да забравя първия си работен ангажимент в Атина…бях модел от съвсем скоро, не бях напълно наясно какво точно правя и пристигайки в студиото „загубих ума и дума“! Фотографът, който забеляза, че нещо с мен не е наред, ме попита дали малко музика няма да разчупи обстановката и пусна страхотен поп микс от края на 90-те.Тогава се запознах с целия екип от млади, позитивни и изключително забавни професионалисти, които по всякакъв начин ми помогнаха да направим страхотни кадри докато паралелно си правихме парти! С течение на времето, за мен Гърция се превърна в мой дом, създадох страхотни приятелства, изживях страхотни лични и професионални моменти, нагледах се на красиви морски гледки и се влюбих в гръцката кухня!

Малко след това, моделството ме отведе на горещия остров Кипър, където имах възможността да се снимам за „Lifestyle pop magazine” и да визуализирам каузата им в подкрепа на съвременните силни жени! Това пътуване ме срещна и с един прекрасен човек, с когото имах възможността да се насладя максимално на всички красоти и вкусотии, които Кипър предлага. Става въпрос за чаровната Джулия Мицова, която също е част от семейството на “Alia models”!

В момента започвам новата 2022 година в „Mona models” - модна агенция в Истанбул (Турция) - заредена с нова енергия, мечти и желание за работа. Тук имам невероятната  възможност да видя един коренно различен свят и далечен за мен мироглед.  В този мегаполис, комбинация от традиции, религия и бъдеще се почувствах малка като прашинка. Сред остъклените небостъргачи, иновациите на новото време, внушителните джамии, забулените жени, скъпите ресторанти край Босфора, малките квартални дюнерджииници и  крайпътните сергии за топъл „Симит“ и печени кестени, човек се учи да разбира и далечното за него, да се адаптира бързо и да уважава всичко, което под някаква форма му е непонятно!

Където и да отивам, винаги оставям частица от сърцето си, а празното място в мен запълвам с много преживявания, страхотни нови приятелства, вкусна храна, нови знания за света, безброй спомени и задължително с поне няколко местни думи и изрази! Имам един много любим цитат на Сюзан Зонтаг -  „Не съм била навсякъде, но ми е в списъка!“. Не знам накъде ще ме отвее следващия вятър, но знам, че където и да отида ще бъде с цялото ми сърце! Благодаря на страхотната Кирилка Христова, която винаги е до мен, макар и виртуално, и  “Alia models”, че ми дават възможността да „обичам това, което правя и да правя това, което обичам!“

На пръв поглед всичко изглежда перфектно, знам.  Разбира се, всяко хубаво нещо си има цена. Най-скъпата цена, която отбелязвам за себе си е това, че съм далеч от семейството си. Доста от рождените дни, семейните празници, че и сватба съм посетила благодарение на видео чатовете и днешните технологии. Почти ежедневно заменям вкусните пици, бургери, торти и сладкиши със свежи плодове и зеленчуци и мноого изтичани километри и тренировки във фитнеса. Не се оплаквам, разбира се. Смятам, че за да получиш нещо, трябва да дам и нещо от себе си.

Това, което искам да кажа на всички момичета и момчета, които искат да бъдат част от модния свят, е че в него няма правилно и грешно, няма грозно и красиво… всичко в модата е въпрос на гледна точка. Мечтайте и дерзайте!

Автор: Елена Василева @aliamodels

Модел- Елена Василева @aliamodels

Фотоси- личен архив Елена Василева, Петрос Делатояс