Сезони

Как да стана модел? Част 1

Сезон 2023 / Епизод 5

Искате ли да знаете как да станете модел? Мечтаете ли да бъдете следващата Джиджи  Хадид, красяща корицата на Vogue? Кариерата на модел стана изключително привлекателна за хиляди кандидати, които преследват мечтата си да станат следващия супермодел. Но, за съжаление, не можете да оставите бъдещата си кариера в ръцета на съдбата.модел - Емануела, фотограф - Енчо Найденов Онези дни, когато можехте да разчитате на късмета си да бъдете забелязани отдавна приключоха. Шансовете това да се случи вече са едно на милион. За да станеш модел са необходими дисциплина, усилия и постоянство. Трябва да планирате, подготвите и да следвате стратегия, за да се откроите и да бъдете забелязани. 

В този и следващите два епизода ще ви дадем няколко съвета, които да ви помогнат да започнете своята кариера като модел.

Развийте уменията си на модел 

На първо място, проучете и разберете какво е позиране. Практикувайте ходене по подиум. Това, което отличава един красив модел от друг модел, е способността им да позират и тяхната походка. Да бъдеш модел е изкуство. Трябва да се запознаете с детайлите на тази професия, независимо дали гледате някой от сезоните на America's Next Top Model или видео уроци за модели в YouTube, разглеждате страниците на Vogue или четете на електронни книги за модели.модел - Павел, ревю - Just Cavalli Позирането и ходенето по подиум в началото е много неудобно. Но решението е да практикувате. Ето един съвет: накарайте приятел да ви снима, за да започнете да се чувствате удобно да позирате както пред камера, така и пред друг човек. Или започнете с нещо по-малко, например да поставите камера на статив и да практикувате сами, докато увереността ви нарасне.

 

Упражнявайте пози на модел пред камерата

модели - Крис и Теодора, фотограф - Сергей КръстевСледващата стъпка е да практикувате пред камера. Супермоделите, които виждате на великолепни снимки в списанията, не просто са седнали пред камерата и са извадили късмет, когато висококвалифициран моден фотограф ги е снимал. Те са работили усилено с фотографа, за да създадат шедьовър. И двамата са еднакво квалифицирани в съответната професия. Моделът използва позирането, изражението на лицето и артистичната си интуиция, за да помогне за създаването на визията на фотографа по отношение на крайния продукт. Притежаването на правилните умения за позиране е основно изискване, за да станете модел. От своя страна, фотографът ще използва знанията си за осветление, бленда и т.н., за да оживи всичко. Тази дейност може да се оприличи на танц с хореография и вие трябва да усъвършенствате уменията си по най-добрия възможен начин. Ако не можете да позирате и не се чувствате уверени пред камера, ще бъде 20 пъти по-трудно да направите страхотен кадър. Работете върху това да станете най-добрият модел, който можете да бъдете!

 

Направете изключително портфолио

модел - Мая, фотограф - Енчо НайденовЕдна от най-важните стъпки, за да станете модел и да направите стабилна кариера, е да имате добре оформено портфолио, което да демонстрира вашите силни страни чрез висококачествени, зашеметяващи изображения. Портфолиото е едно от първите неща (и съответно изискване) към модела, което агенциите и клиентите ще гледат, за да изградят своето първо впечатление. Добре е да имате както онлайн версия (уебсайт на вашето портфолио), линк към която можете да изпратите на агенцията в имейл, така и печатна версия, която можете да покажете, когато се срещнете с някого лице в лице. 

 

Намерете подходящата агенция за модели 

 полароид на модела - Саша, фотограф - Сергей КръстевВсеки модел се нуждае от агенция за модели. Първата стъпка към подписването на договор с агенция за модели е да бъдете забелязани от агенция за модели във вашия район. За да ви видят не се изисква много - достатъчни са ваши моментни снимки. Тези моментни снимки в индустрията обикновено се наричат „полароиди“. 

полароид на модела - Саша, фотограф - Сергей КръстевАгенциите за модели търсят възможно най-простите и естествени снимки, за да могат да видят ВАС като личност. Изпратете моментни снимки, на които носите малко или никакъв грим: най-много леко нанасяне на фон дьо тен и спирала. Не оформяйте косата си (но се уверете, че е чиста) и включете снимки на пусната, както и на вдигната коса, прибрана от лицето ви. Фонът трябва да е ясен и да не отвлича вниманието (заставането срещу обикновена стена работи най-добре). Правете снимките на естествена светлина; някой ваш приятел може лесно да изиграе ролята на фотограф. Ако имате приятели, които в момента учат моден дизайн, не забравяйте да поискате съвет за избора на облекло. Вашите снимки трябва да бъдат в близък план, в профил, от кръста нагоре и в цял ръст. Облеклото ви трябва да се състои от тениска (едноцветна) и дънки. 

полароид на модела - Саша, фотограф - Сергей КръстевКогато се регистрирате в агенция за модели НЕ трябва да изпращате следните снимки: селфита, обработени във Photoshop снимки, замъглени/неясни/умалени изображения, снимки с грим (естествено за да създадете илюзията, че сте без грим и притежавате убийствени скули и малък нос). Не прекалявайте с това: да бъдете естествени е първото впечатление, което агенциите за модели търсят.

Автор: Екип Alia Models