Сезони

Седмицата на модата в София Пролет/Лято 2022

Сезон 2022 / 05.04.2022

Модата е начин на изразяване и маниер за обличане и поведение, характерни за дадено течение. Тя е израз и стремеж към идеал и красота. Най-точно можем да я определим като социално-психологическо явление, което може да служи като средство за поставяне на социални граници и амбиции от страна на заобикалящата ни среда. Всичко що е модно и актуално привлича общественото внимание. Това е феномена, който кара всеки един от нас да изтръпне в екстаз и очакване на предстоящото. “Какво ще е следващото течение, какви ще са образите, които ще подчертаят същността ни?” Модата още в миналото е била направление, което създава множество образи, които в последствие се превръщат в реалност. Точно тази реалност ни пренася в един различен свят със свръх усещания. 

Това успяха да пресъздадат и организаторите от “Hotel Marinela” и “Code Fashion TV” в десетото юбилейно издание на “Sofia Fashion Week”. Ние от екипа на “ALIA Models” смело заставаме за твърдението, че бидейки макар и малка част от този моден феномен, организаторите успяха да ни накарат да летим в облаците и да вярваме, че мода има и ще продължава да има. С много топли чувства заявяваме, че това събитие с годините се превърна във вяра, която всички ние искаме да изповядваме. 

Юбилейно издание на “Sofia Fashion Week” стартира с ревюта на дизайнери и брандове в стил “Street Style”. Втората гала вечер бе изпълнена с грандиозни дефилета, които оставиха публиката без дъх. Много местни и световни звезди имаха възможността да се докоснат и насладят на множество ексцентрични и невиждани досега колекции на български и чуждестранни дизайнери.  

Нашата цел е да покажем какво се крие зад кулисите, както и какво е мнението на моделите от първо лице. Част от моделите на “ALIA Models” имаха възможността да  участват и да се докоснат до това знаково за столицата ни събитие. Точно затова, ние решихме да споделим с вас техните лични впечатления:

Кое е нещото, което ще остане завинаги в теб от това събитие? 

Ивалина Христова: Със сигурност няма да успея да пресъздам с думи емоцията, затова просто ще кажа, че това е нещо, което усещаш и те кара да се издигнеш във висините, макар и без криле. Много се радвам, че имам възможността да изразя чувствата на множеството модели, които като мен “маршируват” по модните подиуми. Но нещо, което завинаги ще остане в мен, е това, че имах възможността и бях избрана да бъда част от това събитие. Затова искам да изкажа огромна благодарност на организаторите, че ми се довериха и ме избраха, за да бъда част от тази приказка. 

 

Би ли “вдигнала завесите” и да ни разкажеш, как един модел вижда такъв тип събития?  

Ивалина Христова: За моделите, това на първо място е ангажимент, на който всеки един от нас залага много. Като казвам много, това значи изрядност във всяко едно отношение. Първото и много важно правило за нас моделите е да сме навреме за всяка една част от подготовката. Сами разбирате, че на едно такова събитие всичко е съобразено точно до минутата и едно малко закъснение от страна на участващите би довело до страхотни закъснения, а от там нататък и объркване, както и забавяне на цялата програма. Лично за мен, това е едно от първите неща, които всеки един модел трябва да осъзнае и спазва. Едно ревю за нас не е просто този час и половина, по време на който преминаваме по подиума, а всъщност един 12-часов работен ден.  Репетиции, часове наред прекарани за грим, прически, проби и разпределение на тоалети и роли. Жива, динамична, а в края на събитието – дори напрегната атмосфера. Тичаш напред-назад, налага ти се да се събличаш и обличаш много пъти, не винаги всичко ти става и съответно затова бързо биваш ‘зашит’ (понякога непосредствено преди да излезеш на сцената). Винаги е хубаво и да си носиш одеяло, нещо топло или връхно както и много търпение. Всеки се старае да си свърши работата и дава всичко от себе си, за да може да е перфектно, имайки в предвид, че това беше събитие със сравнително голяма стойност за българската модна индустрия. Напрегнати хора, викайки напред-назад, не са рядкост, но в по-голямата част от времето е изпълнена с артистичен шум и приятелски разговори. Всичко друго е съвкупност от емоции, които изпитваш и които те карат да се забавляваш по един малко по различен начин. Както сами знаете, щастието е чувство и състояние на пълно задоволство, удовлетворение от живота и в този ред на мисли аз винаги си казвам  “Щастието ми се усмихва за пореден път”.

Всички знаем, че си била в Милано, може ли това да се сравни със Световните стандарти?

Ивалина Христова: О, да! При всички положения! Всекидневно виждам как много български дизайнери вземат участие в световни форуми и дефилета, което искрено ме радва. Аз вярвам, че ние имаме своите качества и с времето това ще се докаже още повече. Съпътстващите фактори няма да спрат развитието ни, защото всички хора, които срещам в България са адски амбицирани и творят с голяма страст и емоция. Това несъмнено е ключов фактор в тази област.  

От малка имам възможността да участвам във много мероприятия, свързани със модата. Помня, как още на съвсем крехка възраст, може би 10 или 12 години, имах възможност да снимам реклама на хотелска верига, но това се случи благодарение на родителите ми, които видяха желанието ми за изява в това поприще. Относно разликите между Милано и България, смело мога да заявя, че с годините те стават все по-малки. Може би ни е нужно още малко време, в което да осъзнаем, че модната индустрия е основен двигател на всяка една икономика. Но ще запомня и едно нещо – да си мил и отстъпчив в тази среда няма да ти свърши работа, защото никой няма да ти отстъпи мястото си само, защото си го помолил. Реално си дадох сметка колко силна е конкуренцията и това със сигурност няма да го забравя. Това беше нещото, което ми направи впечатление и в Милано. Особено след като бях заобиколена от много повече модели - всички красиви, високи, търсещи как да пробият в тази индустрия.

Най-яркият спомен, разбира се, остава самото дефиле. На него разбираш, че след този цял ден за нас, а за другите от екипа сигурно месеци подготовка, си е струвало, защото емоцията е неописуема. Адреналин, вълнение, които не могат да се заменят. 

Разкажи ни за емоциите, които имаше възможноста да усетиш, и кое те накара да дадеш всичко от себе си на това събитие?

Велина Савова: На подиума винаги искам да представя себе си и агенцията си по възможно най-добрия начин. Емоциите, които изпитвам са вълнение и радост от факта, че имам възможност да дефилирам с наистина прекрасни и уникални облекла. Най-важната задача, която ние моделите имаме е да пресъздадем визията на дизайнера. Една от марките, с които работих на SFW, беше “X Vorobei” с дизайнерка Lara Korotenko. Дизайнерката е украинка, на която се е наложило да се евакуира от родината си поради настоящите обстоятелства. Колекцията и беше вдъхновена от тези събития и имаше за цел да покаже жената войн – силна и женствена. Приех темата присърце, защото смятам, че този образ е част от ежедневието на всяка модерна жена. Именно това ме мотивира да дам всичко от себе си, като се надявам, че съм изпълнила задачата да вдъхна живот на визията на дизайнерката!

Трудно ли е да бъдеш на подиум и толкова хора да са втренчени в теб? Какво усещаш през цялото това време, докато си под светлината на прожекторите? 

 

Елена Василева: Като актриса, това да съм под светлината на прожекторите и десетки хора да гледат мен, не ми беше чуждо! Определено обаче, тръпката от участието в това събитие е много по-различна от стандартната за актьорите "сценична треска". Усещането е неописуемо, зареждащо и вълшебно! Представяйки различен стил дрехи, енергията, която витае също се променя. Вторият ден от “Sofia Fashion Week” беше посветен на булчински и бални рокли и със сигурност емоцията да дефилираш с нещо толкова красиво и ефирно е най-приятна. Разбира се, отговорността, която всеки модел поема по време на ревюто, не е никак малка и няма как да скрия, че чувствах леко притеснение преди всяко излизане на подиума. Щастлива съм, че имах възможността да бъда там, да изпитам всички тези емоции и да се запозная с толкова много прекрасни хора, обединени от "Нейно величество - Модата". 

За тези от вас, които все още се чудят - “Защо точно този тип събития привличат огромен интерес?”- ние ще вдигнем и тази “завеса”, за да разкажем малко повече за тях. Седмицата на модата е събитие в модната индустрия, което обикновено се наименова на името на града-домакин или голям търговски спонсор. То се провежда, за да позволи на модните дизайнери или „къщи“ да покажат своите колекции за пролетния или есенния сезон. Обичайно те се състоят няколко месеца преди сезона, за да се даде възможност на журналистите и купувачите да прегледат модния дизайн за следващия сезон. “Пролетните седмици” на модата се провеждат от януари до март, а „Есенните седмици” на модата се провеждат през септември и ноември. Това дава време на търговците да направят уговорки за покупка или да включат дизайнерите в своята кампания за търговия на дребно.

На събитието присъстват купувачи от големи търговци на дребно, представители на медиите, известни личности и представители на развлекателния бизнес. Легендарното "шоу на подиума", което включва изтъкнати дизайнери и добре познати модели, обикновено е връхната точка. Мъжки и детски модни ревюта често се включват в празненствата през седмицата, особено в големите градове.

В миналото, седмиците на модата са били предимно събития "само за търговия", но в днешно време, те се превръщат все повече в развлекателни и медийни събития. Те могат да включват музика на живо, известни посетители, пищни гала и благотворителни дейности. Някои от тях позволяват на широката публика да закупят специални удостоверения, за да станат свидетели на изложения, които се представят на подиума или да присъстват на експозиции, демонстриращи чанти, бижута, обувки, шапки, а дори и козметика. В някои случаи се включват и редица известни школи по моден дизайн. 

Седмиците на модата “Pret-a-porter” (готови за носене), “Couture” (единствен по рода си дизайнерски оригинал) и “Седмиците на булчинската мода” са примери за специфични жанрове за събитието. “Седмицата на модата в Лондон”, “Седмицата на модата в Милано”, “Седмицата на модата в Париж”, “Седмицата на модата на Mercedes в Лос Анджелис”, “Седмицата на модата Olympus в Ню Йорк” и “Седмицата на модата в Токио” и други са в топ листата на този тип събития. Те се провеждат в градове, където местният стил обикновено определя международните модни тенденции или където модната индустрия е важна за местната търговия.

 

"Модата е бронята за оцеляване в реалността на ежедневието." 

- Бил КънингамАвтор- Нели Зографова 

Модели- Елена, Ивалина, Велина и Крис @aliamodels 

Фотоси- Sofia Fashion Week