Сезони

Когато съдбата те спре на улицата - историята на Радостина Антонова

Сезон 2022 / 08.05.2022

    Днес решихме да отворим завесата на модната индустрия и да ви разкажем за един от нашите модели, които са имали възможността да работят зад граница. Специално за всички читатели на блога ни, решихме да помолим Радостина да разкаже нейната история и как изглежда модната индустрия през нейните очи. Така всеки би могъл да влезе в обувките на един модел, който обикаля света, и да изпита емоциите и момените, преживяни по време на приключението. А ето и историята на невероятната Радостина:

    Казвам се Радостина Антонова, родом съм от прекрасния морски град Варна. Първо бих искала да ви разкажа, как започнах кариерата си, преди да вляза в “дълбините” на модните среди.

    Бях открита от нашия неуморен и до ден днешен букър - Кирилка Христова. Това се случи именно във Варна. Тогава не се бях замисляла, че е възможно да се работи професионално като модел и то на такова високо ниво. Това вероятно е било така, защото социалните мрежи не бяха толкова популярни все още и нямах възможността да разбера колко талантливи модели, фотографи, стилисти и гримьори има в България. Мислех си, че всички модели по списанията, рекламите и билбордите винаги са чужденци или просто са взети от някакво друго измерение. За щастие грешах!

    Един прекрасен ден, разхождайки се с мои приятели в морската градина на Варна, една жена ни спря и попита - “На колко години сте и колко сте висока?”. В началото реших, че това е въпрос към приятелката ми, което ме накара да не обърна голямо внимание, тъй като изобщо нямах представа, какво се случва, а и някак си, не ме интересуваше. След няколко секунди осъзнах, че въпросът е зададен към мен самата, което ме накара да замръзна в невидение и почуда. Така аз получих визитка с предложение да посетя офиса на агенцията. Честно да си призная, не се чувствах, като потенциален модел, напротив, никога не съм се приемала, като “неземна” красавица. А и може би тогава бях с едно такова мислене, че все нещо не си харесвам. Въпреки това, нещо ме накара да отида и да проверя. Твърде е вероятно да е било просто от любопитство, помня ли вече. Стъпването ми в този офис, преобърна всичките ми представи за модната индустрията. Всичко се случи толкова бързо, все едно попаднах в някакво торнадо - даже все още не доумявам как всичко за въртя. 

    Първият ангажимент, който имах бе календар за агенцията, както и корица на списание „Образование“. Седмица по-късно направихме фотосесия с един от най- добрите фотографи в моя град. Всичко беше много забавно. Разбира се, притеснението беше огромно, но екипът винаги прави всичко възможно да се чувстваш добре, защото тогава се получават наистина прекрасни кадри. След всички тези вълнуващи и нови неща за мен, продължих с нормалното си ежедневие. Докато един ден не се разхождах с приятели около морето и не се видях на корицата на списание в едно магазинче. Чувството беше уникално и все още, когато видя свой кадър готов и обработен се вълнувам, както този първи път. Не след дълго календарът бе готов, кадрите от първата ми фотосесия също. Снимахме за списание „Joy” и списание „ОК“ , участвах и в конкурс за красота Мис Сирена в к.к.Златни пясъци, в който получих награда - “Лице на емблематичния ресторант Париж“. Всичко се случваше с много бързи темпове и следващата стъпка, която моята агенция "ALIA MODELS" предложи бе да замина за чужбина, когато завърша гимназия. Разбира се приех, а междувременно решихме да пътувам за няколко дни до град Солун в Гърция. Там направихме страхотни кадри и участвах в fashion show. Смело мога да заявя, че всичките тези неща, някак си ме извисиха още повече. 

           Няколко месеца по- късно вече пътувах отново към чужбина. Ni Hao, Beijing

    Всяка сутрин започва със здравословна закуска, кафе и разговори с останалите модели. Винаги има какво да си споделим и да научим едни от други, както и да разберем повече за културата на държавата, в която сме в момента. Интересно нещо, което ни научиха, докато бях в Тайланд бе поздрава – „Sa Wa Dee Ka“, който означава „Здравей“. Поздравът винаги трябва да е придружен от лек поклон с доближени ръце като за молитва. Посъветваха ни винаги да сме усмихнати по време на кастигни, тъй като Тайланд е държавата на усмивката и винаги да казваме „Благодаря“. Освен на позитивизъм се научихме и на търпение, защото кастингите винаги отнемат повече време, дори и цял ден -  съществуват и кастинги по 2-3 дни. За разлика от Китай, където клиентите ценят бързината и трябва да се научиш да позираш много бързо. Повечето хора, казват че бързината идва с времето, но всъщност не е така и са нужни много часове пред огледалото, съвети от други модели и не малко взаимстване на пози от други модели. Държави като Китай те учат на организираност и много добро разпределение на времето. Точността там е много важна.  

    След закуска започва времето за кастинги. В някои държави е нормално агенцията да има кола, която ни води до всеки един кастинг и всяка работа, за която сме били избрани. В останалите държави, имаме адрес и час за кастинга, и пътуваме с градски транспорт или вървим пеш. Така ние получаваме възможността да опознаем още повече културата, привичките и навиците на местните. Важно е да спомена, че за тях ние сме много интересни и те отдалеч разбират, че ние сме модели. Кастингите са разнообразни – за каталози, ревюта и реклами. Най-забавни бяха тези за реклами, тъй като в Тайланд предпочитат да видят как би изглеждала самата реклама в готов вид. На самия кастинг ни гримираха и ни даваха дрехи, както и реплики, които да кажем. Много е интересно, тъй като се учиш на актьорска игра в движение и ако времето позволява, можеш да погледнеш видеото и да си дадеш сам насоки за напред. Ако кастингите са по- кратки и няма много други модели от различни агенции, е възможно да имаме повече от един кастинг на ден, което е по-голям шанс за нас. Най-често приключвахме между 16:00-18:00 часа. Това бе времето, в което отивах да тренирам заедно с някое от момичетата и след това вечеряхме. Когато някой кастинг e успешен и си избран за даден ангажимент е много важно да си легнеш възможно най-рано. Има реклами за хотели или каталози за бански например, които са с далечна локация и е възможно да се наложи да станеш дори и в 2:30 сутринта, за да отидеш до летището или да пътувате, за да хванете изгрева на плажа.

     Всичко това е много вълнуващо и винаги трябва да си подготвен. Задължителни са високите и удобни черни токчета, много добре прилягащи на тялото черни дрехи, черен бански и много позитивизъм. Работата като модел изисква голяма гъвкавост и адаптивност. Много по-различно е от работата от 09:00 до 17:00 часа. Също така не всеки път ще получиш всеки ангажимент, за който кандидатстваш, тъй като светът е пълен с различни хора и модели. Факт е и, че има и много различни ангажименти и ако намериш своята ниша, можеш да се справяш страхотно и да бъдеш много успешен. За тези които все още се чудят, коя дестинация да изберат, смело мога да заявя, че Азиатският пазар е много по-лесен и приемлив за новите и вече развити модели, за разлика от Европа. В Европа е пълно с модели, ангажиментите са много по-малко, много по-трудно е да вземеш ангажимент, имайки в предвид, че за всеки един кастинг се борят около 300 модела. Голяма част от моделите в Европа са такива, които имат много опит, което още повече усложнява получаването на ангажименти.

 Успехът се крие в страстта и постоянството, с които подхождаш към мечтите си, за това мечтайте и не забравяйте да се усмихвате.

- Радостина Антонова

 

Автор: Радостина Антонова @radostina.antonova

Модели: Радостина  @aliamodelsagency

Фотоси: Ана Ганева @anaganevaphotography 

Грим и Прическа: Алина Шейк @alinashayk.makeup

Дрехи и Аксесоари:  @contour.bg