Сезони

Какви са предимствата да бъдете част от модна агенция?

Сезон 2022 / 30.11.2022

      Нека поговорим какви са предимствата на модната агенция и защо е хубаво да работите с такава. Ако тепърва навлизате в света на модата и нямате никаква представа кой път да хванете, как да постигнете някакъв успех и най-вече как да откриете силните си черти, също така ако нямате представа какво всъщност е агенция за модели и още не сте наясно защо са толкова важни за вас, то вие сте попаднали на правилното място –  в модната агенция!

      Първо, силно ви препоръчваме да прочетете предходната ни статия „Какво е модна агенция?“. Там ще получите яснота за дейността на този тип фирма, за нейните функции и за присъствието ѝ на пазара.

      Предимството да бъдете представлявани от агенция е, че екипът може да ви помогне в намирането на работни ангажименти както на местно, така и на международно ниво. Те отбелязват вашите уникални характеристики, обстоятелства и личностни черти, които предлагат на подходящи компании, отговарящи на вашите особености. Намирането на работа може да бъде изключително трудно за моделите особено на чуждия пазар, затова е по-добре да имате агенция, която да свърши тази тежка задача вместо вас. Това със сигурност ще ви спести време и усилия. Поради това този тип агенции освен „модни“ се наричат и „агенции майки“ (mother agency). Агенцията майка се грижи както за развитието, така и за изготвянето на портфолио на всеки от моделите, които представлява, като това отново е съобразено с характеристиките на всеки модел. 

      Модната агенция е вашият представител и първата стъпка, която се предприема, е подписването на договор. С това агенцията за модели се съгласява да ви представлява пред корпоративни клиенти, като идеята е да защити вашите права, описани в документи. Това е фирмата, която ще работи за вас и ще бъде ваш верен съратник, като се старае да  защити собствената си интелектуална собственост и продукцията на моделите.

      Агенцията провежда множество срещи със съществуващи и потенциални клиенти, за да определи кой от тях е най-подходящ както за фирмата, така и за моделите. Дългогодишните взаимоотношения с външни фирми позволява на агенцията за модели да ви насочи към предпочитанията им и мнението им относно вашите качества.

      Модната агенция ще може да потвърди безопасността на вашите работни условия, като например местоположението на снимачната площадка; хората, с които ще работите и ще се срещате там; времетраенето на ангажимента, както и ще ви гарантира определено заплащане. Впоследствие агентите ви ще ви изградят портфолио, което да ви представи подобаващо пред клиенти. Получавайки ангажимент от агенцията, вие ще имате цялостна яснота за детайлите покрай него. 

      Модната агенция работи изцяло във ваш интерес и извършва преговори с трети лица, за да е сигурна, че това е най-добрата опция за вас. Важно е да се отбележи, че всички добри агенции работят с рекламни агенции и модни дизайнери с голям бюджет. Това прави ангажимента още по-комплексен и точно тук идва помощта на  агентите на избраната от вас агенция. 

      Когато станете част от модна агенция, вие ще имате възможността да се изявите в множество ангажименти като:

 • участие във фотосесии, в дейности за правене на или свързани с реклами и във всяка друга артистична дейност;
 • сценични изяви и модни ревюта;
 • участие в дейности по представяне на мостри, hostess, промоции;
 • участие в радиопрограми и всякакви конкурси, обявени или не по телевизията или в пресата, включително в национални или международни конкурси за красота;
 • участия в кинематографски прояви, включително участия в снимки за телевизията;
 • представяне в сателитни, кабелни или стандартни телевизионни постове, участия в реклами;
 • други участия и дейности, които предполагат използването на образа и гласа на моделите.

      Кандидатите много често си задават въпроса „Коя е най-подходяща агенция за мен?“. Отговорът на този въпрос се крие в подробно проучване на агенцията в интернет. Най-подходящо би било да потърсите локална. Важно е да изберете агенция на местно ниво или в близост до вашето местоживеене. Причините за това са много, но ще изброим само най-важните:

 • Всяка агенция има желание да бъде в пряк физически контакт с моделите, които представлява. Създавайки такъв контакт с едно лице, вие по-лесно ще се доверите на информацията, която ще получите. Прекият контакт е много по-силен между хората, отколкото виртуалният. Общуването ни позволява да се организираме и да създаваме контакти, за да можем да взаимодействаме в междуличностните си отношения.
 • Много често се налага да се подновяват полароидите на един модел, а за моделите това е трудна задача. Ако вашата агенция се намира в близост до вашето местоживеене, то за кратко време ще имате възможност да отидете до офиса им и да ви направят нужния материал, а не да се чудите как да го направите сами.
 • Много често агенцията организира кастинги – срещи с клиенти в офиса. Тази възможност не е за пропускане, защото така може да получите още един работен ангажимент.
 • Агенцията обучава модела и дава съвети за индустрията, като например как да излиза на подиум, да позира и да говори по време на работата си с клиенти. Освен това те помагат на моделите да поддържат добра форма с цел подобряване на здравословния им начин на живот.
 • Голяма част от агенциите, които представляват модели, са сертифицирани законно, реномирани и в повечето случаи разпознаваеми по име. Това означава, че се избягват притеснения за справяне със сенчести измамници или лица със скрити мотиви.  

      Най- общо можем да кажем, че агенцията е вашето второ семейство. Тя ще се погрижи за вас, така както всеки един родител полага неимоверни усилия за вашата реализация в живота. Кариерата на модел ще ви помогне да създадете свой уникален начин на живот, с който ще имате възможност да изразите себе си и да се представите пред широката аудитория.

 

„Не следвайте тенденциите. Не позволявайте на модата да ви притежава. Решете кой сте и какво искате да покажете на света с начина, по който се обличате и живеете“ 

-Джани Версаче 

 

Автор: Нели Зографова

Редактор: Дора Томова

Модели: Анна, Кайо и Бела 

Фотографии: Алиа Моделс,  Емилия Будинова/@eima.photography, Цанислав Христов/ @tsanislavhristov и Лора Славова/@loraslavova